YIN si YANG

yin-yang-feng-shui-consulting-01

În filozofia chineză, ritmul vieții care pulsează în întregul Univers, este rezultatul acțiunii complementare a două principii fundamentale, principiul Yin, feminin, lunar și principiul Yang, masculin, solar. Dispoziția simetrică a luminosului Yang și a întunecatului Yin ne sugerează schimbările cicilice care au loc între cele două aspecte polar opuse.

Acest simbol reprezintă interacțiunea eternă dintre Yin si Yang. Precum cele doua fețe ale unei monede, Yin și Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arată că nimic nu este în întregime Yin sau Yang. Punctele de culoare opusă ne indică că atât în Yin există o sămânță de Yang, cât și în Yang există o sămânță de Yin.

Yinul nu poate exista fără Yang și vice versa. În fiecare lucru există opusul său, care la început apare doar ca punct, un potențial al acțiunii sau stării și care crește în timp. Privite ca un întreg, Yin și Yang reprezintă legea naturii – schimbare perpetuă.

Yin

Este principiul feminin, receptiv care este asociat cu Pământul. Pământul este cel care ne hrănește pe toți. Yin se contractă și se condensează. Reprezintă pricipiul pasiv din natură exprimat prin întuneric, răceală și umezeală. La nivel uman simbolizează feminitatea și inerția. Alte trasături Yin: negru, iarnă, frig, nord, noapte, lună, liniște, interiorizare, spate, liniște, odihnă, tristețe, slăbiciune, albastru.

Yang

Este principiul masculin, creativ, emisiv, care este asociat cu Cerul. Cerul de deasupra noastră este în permanență mișcare și aduce nenumărate schimbări. Yang are calitatea de a se expansiona. El  reprezintă principiul activ în natură exprimat prin lumină, căldură și uscăciune. La nivel uman Yang reprezintă masculinitatea și partea pozitiva a emoțiilor. Alte trăsături Yang: alb, vară, zi, sud, lumina soarelui, mișcare, exteriorizare, față, vârf, activ, ferm, analitic, exuberanță, activitate, roțu, galben, etc. Aceste trăsături nu sunt exhaustive. Cu efort minim, privind cu atenție împrejur, puteți deduce și alte caracteristici care aparțin fie de latură Yin, fie de cea Yang a vieții. Energia este în continuare curgere și transformare. In decursul acestui proces ea îmbracă trăsături Yin sau Yang, în funcție de condițiile în care se manifestă.

Atunci când analizăm energiile din mediul înconjurător este bine să ținem cont că un lucru este Yin în raport cu alt lucru care este Yang și vice versa.  Același lucru se aplică și la persoane și la interacțiunile dintre ele. Cunoașterea principiului Yin-Yang și recunoașterea lui în natura și în interacțiunile dintre oameni ne va aduce o mai bună înțelegere a vieții și a posibilităților pe care le avem în crearea unei atmosfere armonioase atât în exteriorul cât și în interiorul nostru.

Dupa ce Yin-ul atinge apogeul se retrage în favoarea Yang-ului, care după ce crește și ajunge să atingă apogeul se va retrage în favoarea Yinului și tot așa. Acesta este eternul ciclu al vieții.

Starea ideală atât în lumea fizică și subtilă cât și în viața fiecărui om este armonia dintre Yin și Yang în toate planurile vieții sale, în plan fizic, psihic și mental.

 

Georgiana Văsuian Consultant Feng Shui

Mobil: 0764 886 277

Email: contact@fengshuigv.ro

www.fengshuigv.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest