Depresia şi alte boli psihice

sad-505857_1920

Viaţa a ajuns să creeze foarte multe presiuni, care îi afectează pe oameni nu doar fizic, ci şi psihic. În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cazuri de boli psihice, iar rapoartele mass-media raportează tot mai multe tragedii cauzate de comportamentul iraţional al anumitor oameni.

Depresia si alte boli psihice au devenit o problemă tot mai răspândită şi din ce in ce mai mulţi oameni sunt afectaţi. În sistemul Celor patru Coloane ale Destinului, elementul care depinde procesul gândirii, al cunoaşterii şi al educaţiei, sunt Resursele. Dat fiind că problemele psihice sunt implicit asociate cu procesul gândirii, este logic să ne focalizăm atenţia asupra elementului Resurselor.

Să începem cu un ucigaş nebun:

Constatam ca avem de-a face cu un baiat nascut sub semnul Apei, in luna septembrie, o luna a Metalului foarte puternic. In diagrama sa exista trei elemente de Metal, sustinute inclusiv de Pamant. Putem trage concluzia ca este o persoana de Apa foarte puternica. Atunci cand este puternic, elementul Apei are nevoie de sustinerea unor supape, care sa-i contracareze excesul de energie. De aceea, elementele favorabile sunt Focul si Lemnul. Metalul si Apa sunt dusmanii sai. Nici Pamantul nu-i este prea favorabil, intrucat sustine cantitatea excesiva de Metal deja prezenta in data nasterii sale. Din pacate, coloanele norocului inainte de varsta de 21 de ani sunt dominate de Metal si Pamant, ambele elemente nefavorabile.

Resursele excesive, fara o supapa pentru eliberarea energiei, conduc la frustrare. Ele inseamna absorbtie de energie, dar energia trebuie sa circule, de aceea ea are nevoie neaparat de o supapa. Energia excesiva care nu are nicio cale de iesire conduce la o frustrare enorma, la sufocare si la nevoia disperata de a scapa cu orice pret de acest surplus. Supapele prin care energia este degajata in afara difera de la om la om. Optiunea pozitiva ar fi studiul, lectura sau o cale spirituala. Exista insa si oameni care gasesc solutii negative, cum ar fi alcoolul, drogurile, iar in cazuri extreme chiar uciderea irationala a altor persoane sau luarea propriei vieti.

Masacrul de la liceul Columbine

Masacrul de la liceul Columbine s-a petrecut intr-un an de Iepure marcat de Pamant deasupra Lemnului. Teoretic, Lemnul ar fi trebuit sa fie exact supapa de care avea nevoie baiatul. Atunci de ce a comis un act atat de nebunescc, intr-un an aparent favorabil? E simplu. Iepurele anului se afla intr-o relatie de ciocnire cu cei doi Cocosi de Metal din coloana anului si din cea a lunii sale de nastere. Intr-o astfel de ciocnire, Iepurele nu are nicio sansa in fata celor doi Cocosi, nefacand altceva decat sa agite si mai puternic Metalul. Presiunea interioara generata de energia acestora a crescut dramatic, cautand cu orice pret o supapa de iesire in afara. Resursele inseamna inainte de toate gandire si cunoastere, daca sunt canalizate intr-o directie pozitiva, ele genereaza o gandire si o cunoastere corecte. Daca sunt canalizate insa intr-o directie negativa, rezultatele nu pot fi decat dezastruase.

 

Autor: GM Raymond Lo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest